Veckans frösort: Chilli - Flora Mea

Veckans frösort: Chilli

Chilipeppar ‘Koral’

Dags att så chiliplantorna och vi är många som gillar dessa vackra frukter med sin enorma variationsrikedom i färg, form, smak och hetta. Bland de riktigt bitna är till och med chili något av ett samlarområde. Frukterna går att torka och spara länge. De kan rökas, fermenteras, vidareförädlas till olika såser och inte minst användas färska. Är man inte chiliätare kan man alltid odla plantorna för dess prydnadsvärde.

Chilipeppar ‘Koral’ är nästan rund, börjar som mörkt grön för att ganska snart övergå till mörkt lackrött. Den används i alla mognadsstadier och har ett hett, mycket aromatiskt kött.

Det här är en av de tidigaste sorterna. En stadig buske med ursprung i östra Europa som blir cirka 40 cm hög, är tålig och kan leverera bra även en typisk svensk sommar. ’Koral’  klarar även utomhusodling i soligt, skyddat läge, men kan också odlas som krukävxt på fönsterhyllan.

Vi har cirka 40 chilisorter att välja mellan. Nån för varje tillfälle, till och med den lätt ekivoka ‘Erotica’. Hitta dina favoriter!

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu