bush peonies

Odla buskpioner - en av världens vackraste blomsterbuskar

Buskpioner, även kända som trädpioner, är ofta betraktade som några av de mest imponerande blomsterbuskarna i hela världen. Deras färgstarka, doftande blommor och unika utseende lockar blomälskare överallt, och de har en speciell plats i trädgårdsentusiasters hjärtan.

I buskpionens ursprungsland, Kina, firas de ofta med speciella fester när de blommar på våren. Trots att buskpioner introducerades i Europa redan på 1700-talet, är de fortfarande ovanliga i många trädgårdar, eventuellt på grund av deras känslighet för kalla förhållanden. Trots detta klarar vissa sorter sig till och med i zon 5, även om de flesta är mindre härdiga.

Idag finns det tusentals sorter av buskpioner tillgängliga, med blommor i en regnbågsspektrum av färger och storlekar. Deras blommor kan bli upp till 30 centimeter i diameter under gynnsamma förhållanden, och de kan blomma från maj till juni.

Buskpioner har slitstarkt lövverk och tjocka stammar, vilket gör dem till ett utmärkt tillskott till trädgårdar även när de inte blommar. De behöver lite underhåll bortsett från att vatten och näring tillförs regelbundet, och de föredrar djup, näringsrik, väldränerad jord. De gillar också kalk, och de gynnas av soligt men inte allt för hett läge.

Att plantera en buskpion är ett långsiktigt åtagande, eftersom det kan ta flera år innan de första blommorna dyker upp. Men när de gör det blommar de rikligt, och de kan täcka en yta på flera kvadratmeter med sina knotiga stammar och stora, färgglada blommor. Så om du överväger att lägga till en buskpion i din trädgård, se till att du ger den tillräckligt med utrymme att växa och utvecklas.

Populärt just nu