mint potted plants

Njut av variation genom att odla olika sorter av mynta i kruka

Det är inte oväntat att flera väljer att undvika mynta i trädgården, då den gärna sprider sig i alla riktningar utan att ta hänsyn till gränser. Ett alternativ är att istället ompyssla myntan i kruka och samla på doftande och smakrika sorter.

En av dessa sorter är grapefruktmynta, ett senaste tillskott i samlingen av mynta. Denna sort, precis som andra myntasorter, bjuder på vackert ljusvioletta blommor och blad som är synnerligen estetiskt tilltalande.

Hela livet blir grönare när väljer att använda krukor för att odla mynta. Det kontrollerade utrymmet med dränerad jord, perfekt placerat i solen eller halvskugga, skapar en mysig, välkomnande och väldoftande miljö på balkonger, terrasser och trappor. Ta hand om växterna precis som andra krukodlade växter genom att vattna dem.

En rolig aktivitet både för barn och vuxna är att sätta ett avklippt stycke från myntans rotsystem i jord och vänta på att en ny planta växer upp.

Skörda de toppiga skotten av myntan regelbundet för att hålla plantorna täta. Växtens smakliga blad påverkas negativt om plantan får blomma och växer därför inte lika bra. Men för att ta till vara på den vackra blomningen kan några krukor låtas blomma, vilket även kan ge dekorativa blomblad att använda i sallader och såser. När säsongen närmar sig sitt slut kan bladen klippas ner och antingen frysas in eller torkas för fortsatt användning.

Förutom att vara en estetiskt trevlig inredningsdetalj, har myntan en bred användning i köket. Dess söta smak gör sig bra i många efterrätter som fruktsallad, glass, bär och andra bakelser. Myntablad kan också användas för att förstärka smaken i dressinger, sallader, såser, gelé och i olika grönsaksrätter. Dessutom kan man koka te på myntablad för ett välgörande dryck.

Det finns ett antal myntasorter för den intresserade att utforska och odla. Gamla eller nya sorter, alla har ett unikt inslag. Några sorter som kan vara värda att prova är marockansk mynta, äppelmynta, chokladmynta, Eau de cologne-mynta och grapefruktmynta. Även om vissa sorter mest är goda att dofta på och vackra att titta på, så gör andra sorter sig utomordentligt bra i matlagning.

Populärt just nu