När odlar man zinnia?

När odlar man zinnia?

Zinnia, med sin karaktäristiska charm och färgsprakande skönhet, är en riktig juvel i trädgården. Den är lite av en favorit hos många odlare. Denna mångsidiga blomma, som ursprungligen härstammar från Mexiko, har inte bara en rik historia utan erbjuder också en kalejdoskop av färger. Låt oss utforska hur du kan odla denna blomsterpralin och förvandla din trädgård till en färgsprakande oas.

Från frö till blomma: Att odla zinnia

Förså Zinnia inomhus:
Starta din zinniaodling inomhus runt mars-april. Använd krukor som är minst 7 cm djupa för att undvika omplantering i ett tidigt skede. Så 1-2 frön per kruka, cirka 3 mm djupt, i en kombination av planteringsjord och såjord. Såjorden underlättar rottillväxt medan planteringsjorden ger nödvändig näring när plantan växer.

För optimal groning, håll temperaturen vid 20-22 grader. Ett vanligt tips är att använda en elektrisk värmematta eller placera sådden över ett element. Vattna försiktigt för att undvika svampangrepp och se till att småplantorna får mycket ljus men sval temperatur efter groning.

När plantorna når cirka 10 cm, toppa dem för att uppmuntra förgrening. Detta resulterar i en tätare och mer buskig växt. Även avklippta skott kan användas för att skapa nya plantor.

Måste jag förså zinnia?
Nej, det går att så utomhus. Läs våra bästa tips nedan.

Vintersådd av zinnia – Ett Alternativt Sätt:
För den trångbodde odlaren är vintersådd av zinnia ett praktiskt val. Genom att så utomhus i odlingskärl från december till mars, ger du fröna en chans att starta tidigt på våren.

Går det att direktså zinnia?
I de varmare delarna av Sverige kan zinniafrön direktsås utomhus när frostrisken är över. Detta kräver dock tålamod och en noggrann koll på väderleksrapporterna då dom inte tål frost. 

Utplantering
Zinnior älskar solen. Se till att de är planterade på en plats där de får gott om direkt solljus – minst 6 timmar om dagen är idealiskt. De trivs bäst i väldränerad, näringsrik jord. Om din jord är tung och lerig, förbättra den med kompost eller annat organiskt material för bättre dränering. Zinnia kan behöva stöd, särskilt om den växer i ett blåsigt läge.

Hur sköter jag om en zinnia?

Hur vattnar jag zinnia?
Regelbunden vattning är nyckeln, särskilt under torra perioder. Zinnior föredrar att jorden hålls jämnt fuktig men inte genomblöt. Övervattning kan leda till rotproblem, så se till att vattna vid basen av plantan för att undvika att bladen blir blöta, vilket kan bidra till svampsjukdomar.

Vilken näring behöver zinnia?
För att uppmuntra till hälsosam tillväxt och riklig blomning, mata dina zinnior med en balanserad, vattenlöslig gödsel ungefär var fjärde vecka under växtsäsongen. Detta är särskilt viktigt för zinnior som växer i krukor, eftersom näringsämnen sköljs ut snabbare i behållare.

Behöver jag beskära zinnia?
För att uppmuntra nya blommor och en buskigare tillväxt, knipsa av vissna blommor regelbundet. Detta, känt som 'deadheading', hindrar zinnian från att lägga energi på fröproduktion och istället fokusera på att skapa nya blommor. Toppa även plantorna i början av säsongen för att uppmuntra till förgrening.

Sjukdomar och Skadedjur:
Var uppmärksam på tecken på sjukdomar som mjöldagg eller bladfläcksjukdomar. Bra luftcirkulation och att undvika att blöta ned bladen när du vattnar kan förebygga dessa problem. Inspektera regelbundet för skadedjur som bladlöss och behandla vid behov med passande bekämpningsmedel.

Så, är du redo att odla zinnia? Klicka på någon av sorterna nedan för att se vårt utbud av zinniafröer. 


  

Populärt just nu