Mata fåglarna - Flora Mea

Mata fåglarna

Mångfald och djurliv är viktigt i en trädgård för att hålla balans och ha friska friska växter och där spelar fåglarna en stor roll. Inget hindrar att man matar dem året runt, men när insekterna försvinner blir det svårare för dem att försörja sig och det går åt mer energi för att hålla värmen.

Om matningen placeras nära köksfönstret får man underhållning som bonus när fåglarna kommer fram på nära håll. Har man träd eller buskar i närheten kan man se hur de väntar på sin tur. En del är kaxigare än andra och tar helt enkelt för sig, medan andra får vänta en stund.

Är det öppet runt fågelmatningen kan man sticka ner en gran i gräsmattan intill. Det ser både trevligt ut och gillas av fåglarna. En gran som rastställe skyddar också från jagande katter om den inte är alltför liten.

Jag roar mig gärna med att göra en artlista över vilka fåglar som hälsar på under vintern. Det brukar kunna bli 20-24 olika. Alla finns inte i trädgården hela tiden utan drar runt i flockar, men desto roligare när ett gäng sidensvansar eller färgglada steglitser hälsar på.

Olika fåglar har olika favoritmat, men talgbollar, kokosfett och feta frö som hampa och solrosfrön har strykande åtgång vid fågelbordet medan gulsparvarna är rätt ensamma om att gilla havre. En del billiga fröblandningar innehåller mycket havre så bättre att lägga till några kronor extra än att få säd liggandes på backen som ingen vill ha.

Har man stora mängder fåglar kan det bli mycket solrosfröskal att ta hand om framåt våren, men köper man färdigskalade frökärnor slipper man det problemet och fåglarna sparar energi på att inte behöva knäcka höljen. Skalade frö kostar mer, men ger å andra sidan också mer mat.

Olika nätrör eller automater där fåglarna inte kan bajsa i maten är att föredra eftersom de annars lätt sprider smittor mellan varandra.

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu