Tillhör du dem som med mycket möda kämpar med höstlöven, svär över skräpet och kör iväg allt till tippen, i så fal är du inte ensam.
Lösningen är att jobba med naturen och se löven som återbäring och arbetsmaterial. När naturen får sköta sig själv lägger sig löven som en matta och skyddar lite ömtåligare växter, särskilt i de delar av landet som inte alltid får ett ombonat snötäcke. Så räfsa in så mycket som möjligt i rabatterna och runt perennerna. Förvånansvärt mycket hinner brytas ner till nästa säsong och att det ser lite skräpigt ut kanske man kan stå ut med när man tänker på hur mycket närings om frigjorts och hur maskarna luckrat när de dragit ner lövbitar. När våren kommer är det bara att städa upp det som är kvar och göra lövkompost av skrafs och skräp.
Löv på gräsmattan blir bra gödning om det finfördelas med klippen. Gräset mår bra av att inte ansas så hårt på hösten så ställ knivarna lite högre. Sen gör maskarna resten.
Om det nu ändå blir löv över så gör en lövkompost. Världens enklaste! Passa på när löven är blöta och fyll sopsäckar så mycket du orkar lyfta. Packa inte utan låt det ligga luftigt. Nån liten näve jord mellan löven påskyndnar nedbrytningen. Om löven är torra så vattna i säcken. Hur mycket är svårt att avgöra, men en halv sopsäck ska kännas riktigt tung. Förslut och märk med årtal, höst eller vår, såstickor av plast brukar funka bra. Stick ett tjugotal hål i säcken med sax eller sekatör runt om för luftning och ställ hela härligheten i skugga nånstans i skymundan. Alla löv går att använda, men för många eklöv bör undvikas eftersom de tar flera år att bryta ner. Småpinnar och annat skrafs får gärna följa med.
I bästa fall har du fantastisk jord i säcken redan till våren annars öppna, fyll på mer vatten och låt stå ett tag till. Det är en fantastisk känsla att göra egen jord som doftar gott, skapa egna kretslopp och slippa både resor till trädgårdstippen och att köpa säckjord på våren. Jord av lövkompost är näringsrik och lämplig till kålväxter, pumpor och gurkväxter som är krävande. Bra att använda i krukor, balkonglådor, pallkragar och perfekt att mulcha rabatterna med. Eventuella pinnar och okomposterade löv kan man sålla bort om man vill ha helt slät jord, annars är småbitar av organsikt material bara bra i jorden eftersom det hjälper till att hålla fukt och luftighet.
Att sätta lövkompost och göra egen jord är vanebildande. Rätt som det är kanske du tar hand om grannens löv också!
- ANETTE BRUNSELL