growing-water-lilies

Lär dig odla näckrosor hemma!

Det är möjligt att odla dessa underbart vackra blommor i hemmamiljö, förutsatt att man har tillgång till en damm, tunna eller balja med en rimlig vattendjup.

Att ha näckrosor växande i en damm kan verkligen ge en lugnande och pittoresk scen i en trädgård, och blir en välkommen plats att ta det lugnt och njuta av naturens skönhet.

Näckrosen växer från en jordstam (rhizome) där bladen bryter fram. En viktig faktor att komma ihåg när det gäller näckrosor är att de kan överleva övervintring men inte att det fryser igenom helt. Det finns sorter av näckrosor som kan klara att växa i vatten så grunt som 10 cm djupt, men dessa är få. Nedanför detta djup varierar olika sorter, med vissa sorter kräver minst 1,5 m djup för att överleva. Meningen är att näckrosor kan växa i dammar, tunnor, stora kärl eller baljor. Men det är viktigt att välja en sort som passar det vattendjup som finns tillgängligt och att ta reda på hur den specifika sorten hanterar vinterperioden.

När det gäller att plantera näckrosor, bör man alltid plantera på det djup som rekommenderas för den specifika sorten. Det kan också vara bra att ha några saker till hands när man planterar. Dessa kan inkludera en korg eller planteringspåse, näckroslera, näringskulor och singel eller sjösten att lägga på leran. När plantan har placerats och säkrats på plats, bör den sänkas ner i vattnet, gärna lite gruntare till att börja med än den slutliga placeringen. Detta kommer att göra så att blomman kommer upp snabbare eftersom den får mer ljus och lite varmare vatten. När detta har gjorts, kan näckrosen sänkas ner till den nivå som rekommenderas för den specifika sorten.

Populärt just nu