Trädgården och naturen bjuder på ett överflöd av godsaker och mer mognar för varje vecka. Konserveringsmetoderna varierar beroende på växten som skördats, och ibland kan det vara svårt att hänga med när allt mognar på samma gång. Därför kan det vara skönt att använda sig av frysen för att bevara exempelvis bär och frukt som sedan kan användas för saftning och syltning. Istället för att skörda, rensa och safta på samma vecka, går det utmärkt att frysa in och sedan ta fram en regnig dag i oktober.
Bland grönsakerna är mangolden en favorit som erbjuder en rad olika användningsområden. Den används ofta till allt från ugnsbakning, till pesto och i grytor. På grund av mängden mangold som skördas, placeras en hel del i frysen. Det är inte nödvändigt att förvälla mangolden före detta, utan den kan enkelt hackas upp och frysas in direkt. Gräslök får också ta upp en stor del av frysen, men den används även i olika salter, som torkad och blandad med havssalt.
Ett annat populärt frukt- och bärväxt är hallon. Hallonen äts oftast upp färskt men det blir nästan alltid så mycket över att det blir nödvändigt att frysa in. Hallon anses vara dyra att köpa färskt i butik, därför odlas det stora mängder själva. När de inte är i säsong kan de användas i allt från bakverk till desserter, saft, sylt eller i morgonfil. Hallonbladen används också för att göra te och torkas då liggandes eller i en torkmaskin.
Vinbär är ett annat mångsidigt bär, där de svarta exemplaren ofta favoriseras. Oftast görs det gele och saft på vinbären, men vid större skördar fryses de in för senare användning. Dessutom kan bladen från svarta vinbär torkas för att sedan användas som ett smakfullt tillskott till örtte.
Av alla örter som odlas torkas de flesta, med undantag för basilika, dill och persilja. Dessa örter fryses istället in. Örterna torkas på ett enkelt sätt genom att hänga upp dem upp och ner i ett fönster och låta dem vara tills de är frasiga. Då krossas de och läggs i en burk för förvaring.
Flera andra grönsaker och frukter odlas också för att bevaras. Majs, till exempel, smakar bäst direkt från plantan och ner i en kastrull med kokande vatten. Men om det blir för mycket majs att äta upp på en gång, kokas de och fryses in, delade på mitten. Tomater, å andra sidan, äts mest färska under sommaren men om det blir ett överflöd av mogna på samma gång kokas de upp med örter, vitlök, salt och peppar och annat, och sedan fryses det hela in för att användas senare.