Juli i trädgården: Bär, grönsaker, blommor och tips

Juli i trädgården: Bär, grönsaker, blommor och tips

I juli skyddas trädgårdar världen över i full blom, bärbuskarna hänger tungt under fruktens vikt, och köksträdgårdarna är generösa med sin produktion. Det är sannerligen en tid av överflöd som kan njutas till fullo. Trots semestertider finns det små justeringar och tricks som kan tillämpas för att behålla trädgårdens skönhet och produktivitet.

Ett exempel är rosträdgårdar, som efter en kall vinter kan stå i full prakt under juli. De rosbuskar som klarat den tuffa vintersäsongen kan blomma ännu mer intensivt än tidigare. Genom att regelbundet klippa bort överblommade rosor - en teknik som kallas 'deadheading' - kan rosen fortsätta producera nya blommor istället för att sätta nypon. Det är dock viktigt att notera att detta endast gäller för rosor som remonterar eller blommar kontinuerligt, inte de som blommar en gång.

Också perenner kan behöva lite extra omsorg. I vissa fall kan det vara värt att klippa ner perenner en bit, till exempel Stenkyndel och Daggkåpa, för att de ska blomma om. Denna process kan hjälpa till att hålla växten fräsch och undvika vissnade löv efter blomning. Det är viktigt att ge perennerna lite extra gödsel och vatten efter nedklippningen för att bidra till deras återhämtning och nyväxt.

Samtidigt kan vissa blommor och växter, som Allium, fröa sig rikligt. Dessa kan man välja att samla in för att förhindra ofrivillig spridning i trädgården.

Medan grönsaker, blommor och bär behöver tillsyn, är köksträdgården också viktig att komma ihåg. Det är främst i köksträdgården man behöver skörda, vattna och gödsla. Det kan vara särskilt viktigt att ta hand om dessa uppgifter under torra perioder.

Det är härligt att kunna promenera i sin trädgård under ljumma sommarkvällar, bland de väldoftande blommorna och det varma skenet från solenergidrivna lampor. Skötseln av trädgården kan kännas som ett arbete, men belöningen är värd besväret. En vacker, välskött trädgård är ett sant nöje, särskilt under sommarmånaderna när naturen är som mest generös. Därför kan några torra veckor under sommaren inte dämpa trädgårdsentusiasternas passion för sina personliga oaser.

Populärt just nu