Jätteverbena - Flora Mea

Jätteverbena

Äntligen är det dags för sådder! Jätteverbenan tillhör gruppen växter man kallar svävare i rabatten eftersom den på höga, stadiga stjälkar bildar ett vajande toppskikt med sina ståtliga 100 cm som stilla vajar i sommarbrisen och bjuder in bin och fjärilar att landa på de lila, täta blomklasarna. En praktfull, gracil växt som blommar hela sommaren och hösten. Kan självså sig i gynnsamma lägen, men blir aldrig nåt ogräs. Istället har man möjlighet att ta vara på plantorna och skola ut. Jätteverbenan kan också övervintras svalt och ljust nerklippt i sin kruka om man har plats, men generellt räknas den som ettåring.

Fin tillsammans med rödbladig kål, ageratum, vit tobak, slöjsilja, olika gräs och många fler. I stora rabatter kan den ge höjd i mitten och mot häck eller vägg ge höjd i bakkant. För många av oss är helt enkelt jätteverbenan ett måste under sommaren.

Fröna behöver en eller ett par köldperioder för att komma igång och är perfekta för vintersådd i januari/februari. Läs mer om detta på bloggen.

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu