Hur odlar man buskrasse? - Flora Mea

Hur odlar man buskrasse?

Om du letar efter en vacker och mångsidig växt att lägga till i din trädgård eller på din balkong, så är buskkrasse ett utmärkt val. Denna växt är känd för sina täta, kraftfulla plantor som kommer i en rad olika färger, allt från stark laxrosa, lysande röd, persikofärgad till ljus gul.

Buskkrasse är också en lättodlad växt som trivs i soliga områden med väl dränerad jord. Detta gör det till en av de mest pålitliga och vackra växterna i trädgården. Vattna regelbundet under torra perioder för att säkerställa att den fortsätter att blomstra hela säsongen.

Förutom sin skönhet och mångsidighet är buskkrasse också en utmärkt växt att använda för matlagning, eller som dekoration vid matlagning. De unga bladen och blommorna har en pepprig smak som fungerar bra som smaksättning i sallader och andra rätter. Omogna frön kan läggas in som kapris och användas som smaksättning i olika maträtter. 

Ett tips kan vara att använda bladen från buskrassen som dekoration på toppen av en pastarätt, eller varför inte i en drink. 

För att odla buskkrasse följ dessa tips

Här är några tips för hur du kan odla buskkrasse i din egen trädgård.

Behöver jag förodla/förkultivera buskkrassen?

Du kan så din buskkrasse direkt, önskar du en tidigare blomning kan du förstå den tidigaste 8 veckor innan utplantering. Så då ungefär 1-2 frö per kruka i fuktig jord för att sedan ställa ljust. 

Var ska jag så min buskkrasse?

Buskkrasse trivs bäst i soliga områden med väl dränerad jord. Välj en plats i trädgården där den får minst 6 timmars solljus om dagen. Jordmånen bör vara lätt och väldränerad, med en pH-nivå på cirka 6,0 till 7,5.

Plantering

Plantera buskkrasse efter den sista frosten. Gräv ett hål som är minst dubbelt så stort som rotsystemet. Placera plantan i hålet och täck den med jord, se till att plantan sitter stadigt i jorden.

Vattna

Buskkrasse behöver regelbunden vattning under torra perioder. Ge den tillräckligt med vatten så att jorden är fuktig, men inte blöt. Det är viktigt att undvika att vattna för mycket, eftersom buskkrasse kan drabbas av rotförruttnelse.

Behöver jag gödsla min buskkrasse?

Gödsla buskkrasse en gång i månaden under säsongen med en balanserad gödselmedel. Detta hjälper till att ge plantan de näringsämnen den behöver för att blomstra och växa starkt.

Hur sköter jag min buskkrasse?

Buskkrasse kräver inte mycket underhåll, men du bör hålla koll på eventuella skadedjur eller sjukdomar. Ta bort eventuella angripna eller sjuka blad och använd organiska bekämpningsmedel om det behövs.

Lycka till med odlingen!

Populärt just nu