herb garden in pots

Hur du skapar en örtträdgård i kruka

Ingenting kanske ger en lyxigare känsla än att kunna plocka egna kryddor direkt utanför dörren. En egen liten portabel örtträdgård i kruka är en höjd av lycka och ger både en estetisk njutning och praktiska fördelar. Kryddor är tacksamma växter att odla då de kräver minimalt underhåll och kan skördas under lång tid, dessutom bidrar de till att lyfta matens smaker till nya nivåer.

Att skapa en egen örtträdgård i kruka kan vara ett utmärkt alternativ om man saknar tillgång till en trädgård eller kanske inte har tillräckligt med plats. För detta ändamål kan användas krukor i olika storlekar, beroende på örtens specifika behov. De största krukorna kan användas till örter som föredrar normal, välgödslad jord medan de mindre krukorna kan användas för örter som kräver väldränerad och mager jord. Genom att anpassa krukstorlek till växtens behov kan varje ört få exakt dom förutsättningar som behövs för att växa och frodas.

Innan krukorna tas i bruk bör man komma ihåg att borra hål i botten för att säkerställa att eventuellt övervatten kan rinna ut. Verktyg som behövs för detta kan vara en skruvdragare och metallborr, men ofta kan en spik och hammare räcka för denna operation.

De kryddor man väljer att plantera är såklart en smaksak, det finns en uppsjö av smakrika och spännande örter att välja mellan. En del örter, som citronmeliss och kungsmynta, kommer tillbaka år efter år, medan andra som t.ex. persilja, är tvååriga och behöver därför förnyas varje år.

När alla örter planterats i sina krukor och är vattnade, kommer det mesta av underhållet framöver vara vattning och tillförsel av gödsel. De flesta kryddor behöver bara vattnas vid behov, men vissa som rosmarin och timjan föredrar att torka ut ordentligt mellan vattningarna.

Att skapa en egen örtträdgård i kruka är både enkelt och roligt, och belöningen är att alltid ha färska örter till hands för matlagningens alla äventyr. Lycka till!

Populärt just nu