garlic onion planting

Höstplantering av vitlök och schalottenlök: enkel och rikgivande odling

Plantering av vitlök och schalottenlök på hösten för att få en skörd nästkommande sommar är en användbar aktivitet för alla som har en trädgård, ett odlingsland eller en större kruka. Detta eftersom det är enkelt, kräver lite skötsel och ger stor utdelning. Dessutom är det mycket uppfyllande att kunna vara självförsörjande när det gäller vitlök, och det kräver inte så mycket insats.

Schalottenlök har traditionellt alltid planterats på våren som sättlök, men det går att plantera vissa sorter på hösten. Precis som för vitlök kan höstplantering leda till att man kan skörda mycket tidigare. För att odla löken väl behöver man näringsrik, lucker jord. Lökarna sätts inte för djupt – fyra centimeter ner räcker gott. Lök behöver mycket gödsel under den tidiga delen av sin tillväxt, men skall inte gödslas på hösten vid plantering.

Vitlök odlas på ungefär samma sätt som schalottenlöken. Under vinter och vårvinter klarar de sig själva, och så fort de börjar sticka upp på våren gödslas de. Precis som med schalottenlöken kan man skörda små primörer under hela tillväxten. Vitlöken skördas senare än schalottenlöken.

Torkning av nämnda löksorter är viktigt efter skörd för att behålla lökens hållbarhet. Lägg dem på ett torrt ställe i solen eller under tak om det regnar. Torkningen brukar gå ganska fort. Därefter kan löken förvaras inomhus på en torr och mörk plats, exempelvis i skafferiet.

Med dessa instruktioner ska odla vitlök eller schalottenlök på hösten bli en enkel och givande uppgift. Lycka till med lökplanteringen i höst!

Populärt just nu