Höst- och vinterså för tidigare skörd - Flora Mea

Höst- och vinterså för tidigare skörd

Många fröer lämpar sig bra att så sent på hösten som till exempel morötter, svartrot, palsternacka, haverrot, rot- och bladpersilja eftersom de har lång groningstid, cirka en månad då jordytan inte får torka ut. Men sår man ett par veckor innan marken fryser ligger fröna startklara när våren kommer och kan ge skörd extra tidigt. Dessutom är det roligt att kunna pyssla i odlingarna även vid denna tiden. I södra Sverige sår man på vårvintern, i mellersta ett par veckor innan jul och i norr i okt/nov. Fröna ska inte komma upp nu utan bara sås. Är marken redan frusen kan man skrapa undan snön och strö fröna ovanpå marken sen täcka med sand eller såjord. Det är också i norr man har mest glädje av att fröerna redan har legat till sig i jorden under vintern. Fröpåsarnas instruktioner rymmer ofta inte information om höst- och vintersådd så läs gärna mer på bloggen. 

Alla morotssorter fungerar, men varför inte välja roliga färger som inte finns i matbutiken.

Svartroten får långa svarta rötter i mullrik jord, men inuti är den kritvit och delikat på tallriken med några droppar olja och citron. Kan också odlas som perenn och då är det den späda blasten man använder.

Haverroten har delikat smak som påminner om kronärtskocka.

Persiljeroten smakar persilja men här är pålroten extra utvecklad och superb att rosta i ugnen med andra rotsaker eller grilla som tillbehör.

Bladpersiljan finns som både slät- och krusbladig och båda kan sås senhöst och vinter.

 
Spenat är god som sallad och med tidig start hinner man så flera omgångar och även fylla frysen.
 
Dill är också en gröda man gärna startar tidigt med och sår i flera omgångar. Den första är lämplig att skörda späd för nerfrysning och senare sådder kan få gå i krona tills det är dags för kräftor och gurka.
- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu