Vintersådd av blommor och grönsaker - allt du behöver veta!

Det kanske låter lite främmande men visste du att du faktiskt kan fortsätta med trädgårdsodling även under de kalla vintermånaderna? Tekniken kallas vintersådd och är en smart metod som både gör att vårens plantor kommer igång tidigare och ger dig något att pyssla med mitt i vinterkylan. Låt oss ta några steg tillbaka för att förstå bättre.

Både perenner, ettåriga blommor, och grönsaker kan vintersås. Tanken bakom vintersådd är att frön gror tidigare jämfört med de som sås på våren. Det kan göra en stor skillnad i dina odlingars start. Men regeln är att inte så när det är för varmt, för att undvika risker att frön börjar gro för tidigt och sen fryser. Genom att odla på detta sätt kan du få mycket gjort under de vintermånaderna när resten av trädgården sover.

Vart är det bäst att så då? Lådor är en bekväm lösning, särskilt om du redan har en uppsättning odlingslådor i din köksträdgård. Men räds inte! Det går lika bra att så friland eller provar att ställa ut en pallkrage, bara se till att förbereda ytan innan vintern anländer.

När det kommer till jorden, det bästa är att inte gödsla förrän på våren och använda någon form av planteringsjord, såjord eller blomjord att sprida över de sådda fröna. Kom bara ihåg att se till att jorden är upptinad innan du börjar.

Funderar du vilka sorter du kan vinterså? Det finns många: salladslök, dill, ringblomma, blåklint, trädgårdsmålla, blomstermorot, sömntuta, morot, riddarsporre, kornvallmo, och fler. När det är dags att skörda varierar beroende på vad du har sått. Stå kvar grönsaker på rader och låt perenner växa lite innan du planterar om dem. Glöm inte att vattna vid torka!

Testa detta roliga och tidseffektiva sättet att hålla dina gröna fingrar sysselsatta även under Sveriges kyligaste månader och kanske hitta lite ro i trädgården mitt i vinterns brus. Lycka till!

Populärt just nu