Odla potatis inomhus eller på balkong

Odla potatis inomhus eller på balkong

Att odla potatis hemma kan vara en rolig och givande uppgift. Dessutom, tack vare dess mångsidighet, kan du odla den i den traditionella trädgården, i hinkar, djupa lådor eller till och med äggkartonger. En populär praxis bland potatisodlare är att förgro sina sättpotatisar, speciellt om man är ute efter en tidig skörd.

För att förgrö dina sättpotatisar, placera dem i en låg, vid låda eller äggkartong. Exponering för ljus och svala miljöer kommer att gynna utvecklingen av starka, mörka groddar. Denna process kan ta mellan fyra till fem veckor. För att skynda på förgroningen, lägg lite sand eller sandig torvjord i lådan och håll jorden lätt fuktad.

Potatisen tycker om något magra och väl dränerade jordtyper. Dessutom bör man undvika att odla potatis på samma mark år efter år, i stället praktisera växtföljd. Potatis trivs på öppna, ljusa platser och kan också odlas i krukor eller behållare om utrymme är ett problem. Så snart jorden håller minst 8 grader Celsius är det dags att plantera.

När det kommer till vattning och näring, vattna när potatisen sätts i jorden. Potatis är inte särskilt näringskrävande, men kan gynnas av lite välbrunnen naturgödsel, dock ska man undvika för mycket kväve eftersom det kan leda till stor blast men färre potatisar.

Det finns inget krav på att ha ett särskilt potatisland för att odla denne roten. Dess flexibilitet betyder att det är helt möjligt att odla i hinkar, krukor eller direkt i en jordsäck – perfekt för balkonger och uteplatser. Man bör dock se till att det finns hål för att låta överflödigt vatten rinna ut och undvika att placera odlingen i direkt sol.

Slutligen, när det gäller skörd, om du satte förgrodd potatis, räkna med omkring 8 veckor tills skörd för färskpotatis. Direktsatt sommarpotatis tar cirka 10 till 12 veckor och sen potatis behöver ännu mer tid i jorden. Om blasten angrips av bladmögel, tas den bort men potatisen kan vara kvar i jorden och skördas allt eftersom.

Populärt just nu