tomato plants

Guiden för att tjuva tomatplantor

Tomatplantor är världsomtyckta, men odlas ofta felaktigt på grund av bristen på kunskap gällande hur de bör tjuvas. 'Tjuva' innebär att nypa av sidoskotten, de som kommer i 'armvecken' precis ovanför bladen mellan blad och stam. Denna metod används för att inte låta sidoskotten förbruka all kraft från växten. Det är dock viktigt att notera att tjuvning inte behövs för alla tomatsorter, utan främst högväxande sorters tomatplantor.

Det är inte nödvändigt att tjuva busktomater, eftersom även deras sidoskott kommer att hinna utveckla frukt. Men rådet är att eventuellt ta bort några stora blad om de skuggar de mognande tomatklasarna.

Sidoskotten på de högväxande tomatplantorna bör nypas av när de har blivit cirka 5 centimeter långa. I sorter med större bladparavstånd, kan sidoskott tillåtas växa till 10-12 centimeter innan tjuvning. Sidoskotten hjälper till vid fotosyntesen och skyddar växten från stark sol, men kan också ta kraft från de mognande tomatklasarna. Ta därför även bort de nedersta bladen på plantan, särskilt om de har börjat bli risiga eller har gulnat.

Tomatplantor behöver också mycket stöd, vatten, näring och värme. Växtstöd och bindtråd kan användas för att säkra att plantan klarar av att bära upp klaser. Vattna regelbundet och rikligt, och ge flytande näring ungefär en gång per vecka. Det är dock viktigt att tänka på att aldrig ge näring till en tomatplanta som har torkat ut, då detta kan orsaka skada. Ojämn vattning kan dessutom resultera i spruckna tomater.

Populärt just nu