Förodling är en populär metod för att få en tidig start på odlingen av grönsaker, perenner och sommarblommor. Genom att så fröerna inomhus och sedan plantera ut dem när risken för frostnätter är över, kan man få en längre odlingssäsong. Här svarar vi på 10 vanliga frågor om förodling.
När ska jag börja förodla fröer?
Information om när fröer ska förodlas finns på fröpåsen till varje enskild sort. Det kan till exempel stå "Förodlas inomhus januari till mars". Förodlingstiden varierar beroende på var i landet du bor, det vill säga vilken växtzon du bor i och om du vill använda växtbelysning eller inte. Generellt sett behöver fröerna en månad eller två för att gro och utvecklas innan de planteras utomhus. Ibland behöver de också omplanteras inomhus.
Vad använder jag för jord vid förodling?
Vilken jord som ska användas står på förpackningen till varje enskild frösort. Det är viktigt att använda den jord som rekommenderas, eftersom grobarheten hos fröet påverkas av vilken jord det planteras i. Såjord är oftast det bästa valet för förodling, eftersom den är finfördelad, lätt och porös, vilket ger de flesta fröer den bästa grobarheten.
Vad är stratifiering av fröer?
Stratifiering är en process där fröer utsätts för kyla under en viss tid för att bryta frövilan. Vissa fröer behöver genomgå denna process för att gro. Läs på fröpåsen eller vid produktbeskrivningen för att se om fröerna behöver stratifieras.
Vad innebär det att ett frö är ljusgroende?
Ljusgroende fröer behöver ljus för att gro och ska därför inte täckas med jord när de sås. Tryck ner fröerna lätt i fuktig jord och täck dem eventuellt med ett tunt lager perlit, ett vulkaniskt material som släpper igenom ljus.
Behöver jag växtbelysning till mina försådder?
Ja, om du försår under vintermånaderna behöver sådden extra belysning eftersom växterna är beroende av ljus för fotosyntesen. Välj en växtbelysning med ett spektrum som motsvarar det naturliga solljuset och placera den nära sådden.
Vilken temperatur behöver fröerna för att gro?
Temperaturkraven för groende fröer varierar mellan olika frösorter. Generellt sett behöver fröerna en temperatur på mellan 18-24°C för att gro. Läs på fröpåsen eller vid produktbeskrivningen för att se vilken temperatur som rekommenderas för din frösort.
Behöver jag omplantera mina försådder?
De allra flesta plantor behöver omplanteras, eller omskolas som det också kallas. Du hittar ofta råd och tips på fröförpackningen.
Hur vattnar jag mina försådder?
Vattna försiktigt med en fin vattenkanna, eller genom att sätta såddkärlet i en djup tallrik med vatten. Vattnet ska inte stå högre än till halva höjden på såddkärlet. För mycket vatten kan leda till att fröerna ruttnar eller att plantorna blir för "mjuka" och svaga.
När kan jag plantera ut mina förodlade plantor?
När det är dags att plantera ut dina förodlade plantor beror på vilken sort det är och var i landet du bor. Läs på fröpåsen eller vid produktbeskrivningen när plantan är redo att planteras ut. Se också till att det inte är för kallt ute och att risken för frostnätter är över. Det är också viktigt att växterna har härdats, det vill säga att de har vant sig vid utomhusklimatet, innan de planteras ut. Detta görs genom att gradvis vänja växterna vid utomhusklimatet genom att ställa ut dem en stund varje dag under en veckas tid innan utplanteringen.
Vilka vanliga misstag kan jag undvika vid förodling av fröer?
För att uppsummera. Förodling av fröer kan vara en utmaning, särskilt för nybörjare. Men ge inte upp. För att undvika vanliga misstag kan du följa dessa tips:
- Använd rätt jord och rätt mängd vatten.
- Se till att växterna har tillräckligt med ljus, särskilt om du förodlar under årets mörka månader.
- Följ anvisningarna på fröpåsen eller vid produktbeskrivningen.
- Se till att sådden inte blir för varm, då detta kan leda till övergödning och tillväxtproblem.
- Var försiktig med att vattna, för mycket vatten kan leda till att fröerna ruttnar eller att plantorna blir för mjuka och svaga.
- Härda plantorna innan de planteras ut för att undvika chock.
- Var tålmodig och ha en positiv inställning. Det kan ta tid att lära sig konsten att förodla fröer, men det är en kul och givande process.