En guide till sen höst- och vintersådd av blommor och grönsaker

En guide till sen höst- och vintersådd av blommor och grönsaker

Det tid för årets sena höstsådd av blommor och grönsaker. Oavsett om du är en erfaren odlare eller nybörjare, är denna tid på året idealisk för att förbereda för nästa vår genom att så frön i din trädgård. Tack vare denna säsongs naturliga kylbehandling, får fröerna den välbehövliga viloperiod de behöver för att gro vid rätt tidpunkt.

Innan du börjar med din höstsådd, är det viktigt att checka in jordens temperatur. Om jorden är varm finns det risk att de fröer du sår kommer att gro för tidigt. Kom ihåg att det inte spelar någon roll om jorden är frusen, faktum är att detta kan gynna vissa sorter. Om du är i södra delen av landet, där temperaturen kan variera kraftigt, kan det vara bra att vänta några veckor för att vara på säkra sidan.

Oavsett om du har snö eller en varmare höst, finns det sätt att hantera detta. Har du snö kan du skotta bort den, så dina frön direkt på den frusna marken och toppa med tinad jord. Det gör inget om den nya jorden fryser direkt. Om hösten är varm, vänta ett tag tills det blir lite svalare. Risk finns att dina frön gror tidigare än önskat.

Det frön du väljer att så under den sena hösten och tidiga vintern kan variera. Exempel på grönsaker och örter som kan passa bra att så är bland annat salladslök, salladscikoria, dill, morot och persilja. Om blommor eller perenner är mer för dig, kan du prova ringblomma, riddarsporre, blåklint, jungfrun i det gröna eller rosenskära, för att bara nämna några få.

Så, hur sår man egentligen? Fröerna ska på marken precis som de skulle på våren. Följ anvisningarna på förpackningen gällande avstånd och djup. Det viktigaste är att din sådd ska vara utomhus - den tas aldrig in. När fröerna har såtts, är praktiskt taget ingen skötsel nödvändig. När våren kommer kan du börja vattna lite lätt om det verkar vara torrt. Annars sker höst- och vintersådd naturligt medan du väntar på att se plantorna gro till våren.

Populärt just nu