berry bushes

En enkel guide för att odla bärbuskar hemma

Att odla bär hemma är något av det enklaste. Man blir ofta självförsörjande på olika sorters bär utan större ansträngning. Många av dem kräver minimal skötsel. Dessutom går flera av dem att odla i kruka, vilket är fördelaktigt för dem med en balkong eller en uteplats.

Jordgubbar är bland de första bären man tänker på när det gäller odling. Och varför inte? De kan odlas direkt i marken, i en pallkrage, i en kruka eller i en ampel. Jordgubbar gödslas inte på våren som andra växter utan först efter skörden. De behöver vattnas under torka, särskilt när de bildar frukt.

Vinbär är ett annat bär som är enkelt att odla och det kräver minimalast skötsel. De kan odlas nästan var som helst, i en kruka eller i ett hörn av en trädgård. Dessa tåliga buskar trivs i sol-halvskugga. En kvist av vinbär behöver inte gödslas första året. Året därpå kan man gödsla på våren.

Amerikanska blåbär och lingon kan även odlas hemma. Dessa bär föredrar surjord och soliga områden. När man odlar Amerikanska Blåbär, är det viktigt att ha minst två olika sorter för bästa pollinering.

Blåbärstry är en annan bärbuske som inte odlas så mycket, vilket verkar konstigt, eftersom den är så lättskött. Blåbärstry behöver fler än en sort för att pollineras, så sätt minst två olika sorter.

Hallon, favoriten, kräver mest skötsel. Det finns två olika sorters hallon, hösthallon och sommarhallon, och det är viktigt att inte blanda sorter hej vilt. De beskärs nämligen på olika sätt, så sätt dem separat eller så att gränsen mellan dem är synlig.

Det finns fler bär som kan odlas hemma, men om man skulle försöka lista dem alla, skulle denna artikel bli alltför lång. Det blir enklare att börja med de nämnda och sedan lära sig mer efterhand.

Populärt just nu