perennial plants

Drömträdgård – Sådden av perenner och tvååriga växter i sensommaren.

Många tror att det är för sent att såväckster på sensommaren under augusti och september månader. Inte alls! Tvärtom, det är en mycket bra tid att så perenner och tvååriga växter. Den mest fantastiska fördelen är att de kommer att blomstra fantastiskt nästa år. Tvååriga växter, som korrekt kallas bienner, bildar en bladrosett under det första året och blommar under det andra året. Att börja så dem tidigt på hösten ger trädgårdsmästaren mycket mindre att göra under våren. Kanske en av de mest populära tvååriga växterna är borstnejlika, som har stora fördelar; hållbarhet i buketter samt deras motståndskraft mot väder, vind och sniglar.

Planen för mina perenner och bienner är att de ska bli friska och fina plantor som kommer att överleva vintern. Jag brukar så mina utomhus på brätten och pluggar, så att jag har full översikt över dem. Att använda genomskinliga brätten hjälper till att se tillväxten av rötterna.

Det är viktigt att ge dina nyplanterade frön ett slags skydd, antingen i form av ett miniväxthus eller ett annat betäckningsskydd. För säkerhetens skull brukar jag sätta brättena på en bricka med en bevattningsmatta som bara används när plantorna har börjat gro och få rötter.

På vintern brukar jag plantera dem ut i trädgården, antingen direkt där jag vill ha dem nästa år, eller på en tillfällig plats. Flera av dem kan också passa i pallkragar och i södra Sverige kan de till och med stanna i krukan över vintern. På våren planterar jag ut dem till sin slutliga plats om jag inte redan gjort det på hösten. Därefter är det bara att sköta om dem som vanliga perenner.

Fördelarna med att så på hösten sparar så mycket tid på våren. Några av de sorterna jag valt att så är bland annat Kungsljus Mix 'Purpur' (tvåårig), Kantnepeta 'Catjoy' (perenn), och Fingerborgsblomma Mix 'Mervita' (tvåårig). Lycka till med ditt trädgårdsslug!

Populärt just nu