Den perfekta tomatskörden - Flora Mea

Den perfekta tomatskörden

Vem vill inte ha egna solvarma tomater att mumsa på i sommar och ju fler och tidigare desto bättre! Tomater är lättodlade, men det finns fallgropar och förstås knep för att lyckas extra bra. Stadig planta omplanterad i 12 cm kruka av papper. Krukan kan lika gärna vara av plast eller annat material.

Stadiga plantor

Oavsett om man odlar egna plantor eller köper färdiga blir slutresultatet bäst om man utgår från knubbiga och stadiga plantor. Rangliga plantor har haft det för varmt och för mörkt vilket gjort att de dragit i väg på jakten efter ljus. Tomater som står för tätt blir också rangliga. Även om de planteras djupt kommer de att få längre avstånd mellan klasarna och behöva mer stöttning än stadiga plantor. Vad är då en stadig planta? Om den behöver stöttas med en grillpinne redan som liten kan den räknas som mindre stadig.

När ska jag så?

I mars-april brukar ljuset vara tillräckligt för att man ska kunna så utan extra belysning och för att man ska kunna plantera ut dem i maj/juni utan att det blir för kallt. Under 15 grader brukar ge nära-döden-upplevelse, röda stressade plantor med sämre skörd.

Har man tillgång till växtbelysning och undervärme från t.ex. element eller värmematta  22-24 grader och gott om plats att flytta svalare så fort det första gröna visar sig, alltså ca 18 grader och fortfarande med tillräcklig belysning i flera månader, kan man starta sin odling tidigare, men de möjligheterna har inte de flesta av oss, utan vi gör istället bäst i att ha is i magen och vänta.

Välja sorter

Man brukar skilja på busktomater och höga sorter. Generellt klarar busktomater sig bättre utomhus än höga, men undantag finns alltid. Höga sorter passar oftast bäst i växthus eller motsvarande.

Helst vill en ju kunna avnjuta de delikata frukterna så snabbt som möjligt därför brukar jag satsa på riktigt tidiga sorter eller i alla fall medeltidiga. Köp inte plantor som inte är uppmärkta med sort och Googla egenskaperna redan i butik om det inte finns utförlig information på plantor och fröpåsar. En riktigt tidig tomat går från frö till planta på 60-75 dagar medan andra sorter tar 90 dagar eller mer på sig och då kanske man får nöja sig med några få mogna och resten gröna i slutet av säsongen.

  • Bredså glest i såjord (minst 5 cm mellan fröna) eller så ett och ett i små krukor, typ de man köper hyacinter i. Ställ varmt och ljus.
  • Flytta till svalare miljö men fortfarande ljust så fort det första lilla gröna visar sig.
  • Plantera om till 12 cm kruka när plantan fått 4 blad. Använd plantjord eller tomatjord.
  • Efter 4-6 veckor är näringen slut och plantorna förmodligen bredare än krukorna. Ska plantorna stå utomhus behövs avhärdning som innebär att man under två veckor successivt vänjer plantorna vid att vara utomhus genom att flytta ut dem i skugga dagtid och ta in dem på nätterna.
  • Plantera om till 20 liters kruka, gärna svart som drar till sig värme eller friland.

Vid varje omplantering sätter man plantan minst 1/3 djupare än tidigare och är det blad i vägen nyper man bort några. Här finns också möjlighet att till viss del kompensera växter som olyckats och blivit rangliga genom att plantera dem så bara toppen sticker upp. Det spelar ingen roll om stjälken ringlar sig i krukan. Det kommer att bli rötter på hela vägen. Buskiga tomater sätts inte djupare än till de börjar förgrena sig.

  • Bind upp och stötta
  • Gödselvattna från första blomningen. Blomgödning eller tomatgödning har en god näringsbalans och är ett säkert kort.
  • Avblada. När första tomatklasen utvecklats plockas bladen under klasen bort för att inte de ska ta onödig näring. När nästa klase uvecklats tas bladen därunder bort o.s.v. Detta gäller främst höga plantor, men även täta buskar kan behöva gallras något för att alla tomater ska få ljus. Fula blad plockas också bort.
  • Höga plantor tjyvas regelbundet, alltså nya skott i bladvecken plockas bort. Buskar tjyvas inte eftersom de då inte kan buska sig.

Påverka smaken

Hur tomaten smakar beror på sorten, men även den sötaste tomat kan bli blek i smaken av för lite sol och värme, för mycket vatten och kvävegödsling (gräsklipp, orötat nässvatten, guldvatten m.m.). Håll vattningen åt det snålare hållet och låt ytan torka ut mellan vattningarna. Utsätt inte plantorna för temperaturer under 15 grader och förvara inte tomater i kylen. Tappad smak kommer inte igen.

Ät och njut!

- Anette Brunsell

Populärt just nu