stink bugs

Den fascinerande bärfisen: En färgsprakande, men illaluktande insekt

Bärfisen är en fascinerande insekt som tillhör familjen Pentatomidae. Den är känd för sin färgprakt och speciella lukt. Kroppen är platt och ryggskölden fyrdelad, vilket ger ett kantigt utseende. Färgerna varierar från rött till grönt och blått, särskilt i tropikerna där de kan vara starkt färgade. Bärfisen kan vara mellan 5 och 45 mm lång.

Namnet "bärfis" kommer från att insekten sprutar ut en vätska med obehaglig lukt för att avskräcka rovdjur, inklusive människor som kommer för nära. Denna försvarsmekanism gör att vi blir försiktiga när vi närmar oss dessa insekter.

Bärfisar kan vara både rovdjur och växtätare. Rovdjursarterna är ofta nyttiga, då de äter andra skadegörare som larver och lus. Växtätande bärfisar livnär sig på saft från blad, frön och vegetabiliska frukter. Det finns arter som specialiserat sig på särskilda växter, ofta buskar och träd, men de kan också hittas på växter som kål, jordgubbar, bönor, lusern och kungsljus.

För att begränsa bärfisens skadeverkningar på växter kan det vara effektivt att täcka unga plantor med fiberväv. I Sverige sker bärfisens reproduktion under sommaren, då honan lägger sina ägg på blad eller växtstjälkar och vaktar dem i flera veckor. Bärfisar övervintrar som fullbildade insekter eller nymfer i jorden.

Populärt just nu