Tomato cultivation

Bli självförsörjande på tomater – en guide till odling, skötsel och konservering

Att bli självförsörjande på tomater är inte lika komplicerat som det kanske låter, särskilt om du följer säsong och strävar efter att förlänga den så långt det är möjligt. Det bästa sättet att försäkra sig om kontinuerlig tillgång till tomater från den egna trädgården är genom att odla en variation av sorter. För en mångsidig skörd som inte bara kan ätas färsk på sommaren, utan också på vintern, är det lämpligt att odla körsbärstomater, bifftomater, pastatomater samt vinter- och kruktomater inomhus. Säsongen för friska tomater börjar faktiskt på senare delen av sommaren, så under våren är inomhustomater eller konserverade tomater det bästa alternativet.

Vanligtvis sås tomater, med undantag för dem som odlas inomhus på vintern, runt vasaloppshelgen i mars. Fröerna gror ganska fort och blir till stora plantor. Om du har sått för tidigt och plantorna blivit höga och rangliga kan du plantera dem djupare. Inomhusodling på vintern är en bra lösning för att få färska tomater då det inte är säsong.

Det är svårt att säga exakt hur många plantor du behöver, då det beror på hur mycket tomater du äter. Ett sätt att avgöra detta är att utgå från din och din familjs förbrukning.

Tomater kräver värme för att trivas och växa därför bäst i krukor på altanen, i växthus eller på friland i lägre zoner. Använd näringsrik jord och stora krukor om du odlar i kruka, oavsett om det är utomhus eller inomhus.

Korrekta plantingåtgärder och ordentlig skötsel är avgörande för en framgångsrik tomatodling, vilket innefattar gödsling och tillräcklig bevattning. Högväxande tomater ska dessutom 'tjyvas', det vill säga att nya skott som kommer i bladvecken bör knipsas bort.

Slutligen, när det kommer till skörden, är det viktigt att ha en plan för hur du ska hantera allt. Torka och frysin av tomater är två effektiva sätt att konservera skörden och därmed förlänga säsongen. Dessutom kan man göra tomatsås, förvara i burkar och använda året om. Ett annat alternativ är att odla vintertomater som skördas och hängs upp inomhus i grenar, där de håller i flera månader.

Populärt just nu