Bladverket träffar Syster Elins Trädgård

Bladverket träffar Syster Elins Trädgård

Berätta lite om dig själv

Jag heter Elin och är 35 år gammal. Jag bor tillsammans med min make David och våra två barn i Habo, utanför Jönköping. Till vardags arbetar jag heltid som distriktssköterska men drömmer om att kunna gå ner i tid och ägna mer tid åt odling. 


Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Blomsterintresset började redan som liten då ”trädgårdsrunda” var ett stående inslag vid besök hos mormor och morfar. Jag tog de första trevande spadtagen när jag och min man, som då var pojkvän, köpte vårt egna hus med trädgård när jag var precis fyllda 20 år. När vi 7 år senare köpte ett annat hus med en förfallen trädgård från 80 talet började allt ta mer fart. När grannar i området la igen sina perennland grävde jag nya. Att fröså grönsaker och blommor har varit ett av mina största intressen de senaste 5 åren. En fristad att rymma till när man behöver en paus från vardagen med jobb, läxläsning och matlagning.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Jag är särskilt stolt över min köksträdgård som anlades i samband med att jag gav mig själv ett växthus i 30-årspresent. Köksträdgården, som inte är allt för stor, rymmer nu utöver växthuset med spaljerat persikoträd, flera upphöjda bäddar, en sittplats, kompostering, vattentunna och ett bord att odla och binda blomsterbuketter på. Allt inramat med staket och en portal som bjuder in, men samtidigt visar att detta är ”mammas yta”. Så härligt att se barnen bjuda med sina kompisar dit och stolt visa upp det som växer där inne. 

syster elin bukettsyster elin bukett

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

För andra året i rad kommer grönsakerna att få stå tillbaka för att lämna mer yta för snittblommorna! Dahlior ska få trängas med lejongap, risp, mattram, sommarrudbeckia, astrar och annat fint.

Varje år sätter jag också några petunior som får pryda krukor och amplar under sommaren. En riktig ”tantblomma” som ger blommor i överflöd och finns i helt otroliga färger.

blommalila

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Jag frossar i trädgårdskonton på Instagram. Konton av privatpersoner med små trädgårdsodlingar men också större profiler som Sara Bäckmo. Pintrest är också en riktig skattkista där man kan hitta inspiration i oändlighet. 


Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

De första åren odlade jag mer grönsaker och rotfrukter. Jag insåg dock ganska snabbt att de tog för mycket plats i förhållande till hur mycket jag uppskattade grödorna. Nu odlar jag enbart tomat, gurka och paprika i växthuset, sådant som vi faktiskt äter. Handen på hjärtat, vem gillar egentligen zucchini?

Mitt fokus nu är att odla tillräckligt mycket ”fyllnadsblommor” att använda till bukett-bindning. Dahliorna och astrarna behöver sällskap av mer småblommigt för att buketterna ska kännas kompletta. Färgerna som jag satsar mycket på nu är gult, orange och aprikos – något som var helt otänkbart för några år sedan.

Hur ser du på framtiden för din trädgård, och har du några spännande projekt på gång?

Min stora dröm är att lämna villakvarteret och bosätta mig på landet i ett rött litet torp med flera små uthus. Jag vill kunna odla snittblommor i lite större skala och ha en liten gårdsbutik med blommor, hemmagjord marmelad och kanske ett sommarfik. Tänk att kunna arbeta som distriktsköterska på vinterhalvåret och enbart få jobba med odling och kreativt skapande på sommarhalvåret!

Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig?

Du kan följa mig på Instagram @syster_elins_tradgard

bukett

 Av Joakim Djurberg

Populärt just nu