Bladverket träffar Linn Storm

Bladverket träffar Linn Storm

Hej. Berätta lite om dig själv

Linn heter jag, 35 år och bor i mitt drömhus med mina två fantastiska barn. Till vardags arbetar jag på en mäklarbyrå och på fritiden är min största passion trädgård samt fotografering. Är nästan besatt av allt som är vackert i livet och tycker de två intressena speglar det väl. Jag menar – naturen i sig är väl ändå det vackraste som finns.


Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Mitt intresse för trädgård började i väldigt tidig ålder. Redan som barn ägnade jag och mina vänner mycket tid åt att plantera blommor, lära oss om växter, anlägga rabatter och dammar. Vi kunde spendera hela helger med våra små projekt och ville aldrig komma in. Jag tror att våra föräldrar alltid såg oss med jord under naglarna mer eller mindre. För att finansiera alla våra små projekt sålde vi fröpåsar i staden vi bodde i. Vi besökte också flitigt stadens kolonilott där vi fick inspiration och det kan hända att det absolut pallades en morot eller två.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Jag bor i ett 20-tals hus och det var en relativt orörd trädgård som jag tog över för snart fyra år sedan. Det som fanns på tomten var några gamla, ståtliga fruktträd som jag älskar men annars var allt orört. Min dröm är att förvandla trädgården till ett sago-paradis a la Astrid Lindgren. Det jag är mest stolt över är nog min köksträdgård samt grusgångarna runt huset. Mycket blod, svett och tårar men så himla roligt att verkligen göra allting själv. Från idé till färdigt utförande. Jag har lärt mig massor! 

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

Har alltid haft en förkärlek till tomater och i år ser jag fram emot att testa nya sorter men också utöka odlingen av mina favoriter. Jag odlar alla mina tomater på friland och tycker det fungerar toppen, man behöver verkligen inte ha växthus. En för evig favorit är tomatsorten ”sungold” som ger små, gula tomater som smakar som godis – helt omöjligt att sluta äta när man väl börjat.

När det kommer till blommor så älskar jag mormorsperenner och hoppas att både akleja, prästkrage och vallmo ska sprida sig från mina rabatter så att den vildvuxna känslan infinner sig..

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Kristin Lagerqvist @krickelin och Julia Khouri @khouri.julia har jag följt sedan urminnes tider och det var där jag började hämta inspiration när det kommer till sociala medier. Sen att våga prova och våga göra fel, det är det härligaste med odling tycker jag.

Hur ser din kreativa process ut när du ska fota trädgården? Och vilka fototekniker använder du?

Jag älskar att blanda överblicksbilder med riktiga närbilder. Blir fortfarande lika förvånad varje gång jag ser en blomma att naturen har kunnat skapa något så vackert. 

Kan du ge tips till andra som vill bli bättre på att fånga sina trädgårds stunder på bild?

Att fotografera i den vinkeln ögat ser på något. Ofta uppfattar du något vackert med ögat och då gäller det at placera kameran där ”ögonen sitter” för att förmedla just DEN känslan. Sen att våga jobba med skärpedjupet på bilder – idag behöver du verkligen ingen proffskamera utan telefonerna är så utvecklade idag att det är otroligt och räcker gott och väl.


Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

Tidigare var jag alltid så ivrig och tänkte inte igenom processen. Nu tar jag hänsyn till trädgårdens förutsättningar och hur jag vill att slutresultatet ska se ut. Även att inte vara för ivrig i början av säsongen, då får jag bara gängliga plantor när det att dags att plantera ut dem. Våga vänta helt enkelt.

Hur ser du på framtiden för trädgårdsskötsel, och har du några spännande projekt på gång?

Jag tror att man aldrig blir fullärd utan hela tiden lär sig, vilket är underbart. Min vision är alltid att hålla nere kostnaderna för trädgårdsprojekten och jag har också turen att känna många bönder så hästgödsel och liknande har jag lyxen att bara kunna åka och hämta. Jag brukar till exempel alltid fylla mina pallkragar till 2/3 med hästgödsel och gräsklipp/löv och sen bara toppa med matjord. Både ekonomiskt bra och växterna älskar det.

Ett framtida projekt är att bygga ett växthus (helst från grunden) men till dess ska jag bli klar med de projekt jag påbörjade förra året så som min kalkstensbelagda uteplats och rosenrabatt.

Kul att höra. Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig då?

Du kan följa mig på Instagram under namnet @linn_storm.

Intervju av Joakim Djurberg

Populärt just nu