Bladverket träffar Gretas Trädgård

Bladverket träffar Gretas Trädgård

Hej, berätta lite om dig själv

Jag heter Emelie och är 39 år. Jag bor på landet någon mil utanför Oskarshamn tillsammans med min familj som består av sambo, två söner, en labrador och två katter. Jag pluggar just nu till ämneslärare i Bild och kommer att vara färdig lärare för högstadie och gymnasium nästa år. Jag är en väldigt kreativ person som älskar att skapa i det mesta. Måla, teckna, fota, skapa av  blommor eller att virka.

Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Jag har vuxit upp med odlings- och trädgårdsintresserade människor runt omkring mig. Jag har och har alltid haft en hel del starka kvinnliga förebilder runt omkring mig som alla har eller hade väldigt gröna fingrar, som min mormor, min farmor, min mamma och min syster. Dessutom är min pappa en fena på rosor. Jag har alltså fötts in i intresset men det var först när jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom för fem år sedan som intresset tog fart på allvar. 2019 anlade vi vår köksträdgård och jag började odla mina egna grönsaker, sedan dess har mitt intresse för blommor växt sig starkare och starkare vilket har gjort att odlingen och antalet fröer jag sätter varje vår har ökat markant sedan starten 2019.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Förra året anlade vi en snittblomsodling. Det är ett projekt som jag är jättestolt över och som var väldigt roligt att driva igenom. När de små plantorna som jag gullat och pysslat med under våren fick flyta ut i sina bäddar trodde jag knappt att det skulle bli den blomstrande oas det faktiskt blev. Sensommaren och hösten var magisk och jag plockade buketter så gott som varje dag ända in i november och kunde även ge bort buketter till släkt och vänner.

Snittblomsodling

Hur tänkte du när du startade du snittnlomsodling? Började du med många sorter och hur arrangerade du den i trädgården?

Jag blev så inspirerad av min syster som skapat en året innan och så alla härliga snittblomsinspiratörer på instagram. Jag läste på mycket och tog mycket hjälp från Hanna Wendelbos bok ”Odla Blommor”. Bäddarna är gjorda enligt ”No Dig- metoden” som innebär att man gör upphöjda bäddar och slipper gräva. Vi anlade odlingen på ett soligt ställe i trädgården precis vid vår å för att kunna underlätta bevattningen. Vi var noga med att göra breda gångar mellan bäddarna så man lätt skulle kunna köra en skottkärra där. Gångarna täckte vi med flis. I år odlar jag som sagt fler sorters blommor än förra året men jag gick ut starkt då också. Lejongap, solrosor, rosenskära, sommarrudbeckia, sommarflox, tandpetarsilja med mera trängdes alla i de tre 8 meters bäddarna. Det blommade så fint!

Mitt råd till den som funderar på att anlägga en snittblomsodling är: KÖR! Så roligt och inte alls svårt. Mycket jobb i början men oj vad det betalar sig när man kan gå ut och plocka sig buketter hela långa sommaren och långt in på hösten.

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

I år odlar jag mycket blommor och jag utökar blomsterodlingen. Förra året var ett test för att se  om jag kunde odla snittblommor i större skala  och det kunde jag ju. Jag ser fram emot att odla lite mer strukturerat i år och att testa nya sorter. Mitt hjärta klappar lite extra för lejongap och rosenskära så det odlar jag många olika sorter av i år men även dahlior och lite ovanligare sorters blommor ser jag fram emot att odla. Vad gäller grönsakerna har jag dragit ner till det som vi verkligen äter i familjen, men jag odlade pumpor för första gången förra året och blev fast. Så fler sorters pumpor blir det i år.

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Här måste jag ju nämna mina fina inspiratörer i släkten igen. Mormor, farmor, mamma och syrran. Min mamma och jag bor grannar så vi gör mycket tillsammans i trädgården. Vi brukar sitta och planera upp våra trädgårdar tillsammans under vinterhalvåret och beställa fröer och dahlior. Jag tror att jag har dåligt inflytande på min mamma som bara odlar mer och mer för varje år hon också. :)

Vad gäller andra personer som inspirerat mig måste jag nämna Hanna Wendelbo. Jag lusläser alltid hennes böcker och tycker att hon har ett underbart bildspråk. Hon har också mitt drömyrke helt klart. Mönsterdesigner och trädgårdsinspiratör, vilken dröm. Sedan följer jag många trädgårdskonton på instagram och vi har blivit som ett litet community där man delar med sig om råd och tips och inspireras av varandra. Jag har fått många nya vänner med samma intresse för trädgård och odling sedan jag startade mitt instagramkonto. En inspiratör inom grönsaksodlingen är definitiv Sarah Bäckmo. Vilken kvinna.

Vad är det du gör annorlunda idag jämfört med för 3 år sedan och varför?

Oj det är mycket jag gör annorlunda. Jag odlar som sagt i större skala nu. För tre år sedan odlade jag mest grönsaker och odlade blommor för att dra pollinatörer till köksträdgården. Nu odlar jag blommor till snitt och det blir ett helt annat tänk där. Sedan är jag mer påläst nu och ju mer man odlar desto mer lär man sig ju. Jag undviker de nitar jag gick på i början och utvecklas för varje säsong. Jag har blivit mer uppmärksam på min odlingszon och odlar utefter den. Alltså jag kastar inte ner alla frön samtidigt när jag förodlar utan läser på och planerar utefter sista frost. Det gjorde jag inte alls för tre år sedan vilket resulterade i att jag hade vansinnigt mycket plantor inomhus som stod och trampade och ville ut. Jag är en smartare odlare nu helt klart men vill ändå poängtera att jag fortfarande lär mig. Det är det som är så roligt med trädgård. Jag tror aldrig man blir helt fullärd.

Hur ser du på framtiden för din trädgård, och har du några spännande projekt på gång?

Jag har stora planer för vår trädgård. Vi har en stor trädgård med mycket gräsyta. Nu när barnen är större kommer gräsmattan ersättas av mer rabatter och rum i trädgården. Min dröm är att få vara ägare av ett orangeri eller växthus någon gång. Jag hoppas att det inte ligger alltför långt fram i tiden. Hade underlättat mycket för mig som odlar så mycket.

Den här säsongen har vi inte något jätteprojekt på gång. Det känns skönt att vi har anlagt köksträdgård och snittblomsodling så det bara är att plantera och underhålla i vår. Men något projekt kommer det säkert att bli. Vi är sugna på ett utekök i anslutning till snittblomsodlingen och köksträdgården. Det hoppas jag att vi kommer igång med i år.

Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig?

Ni är så välkomna att följa mig på instagram @gretastradgard

Kan också passa på att förklara namnet på mitt instagramkonto som är uppkallat efter min fina farmor Greta som var den som tog första spadtaget i vår trädgård. Det hus vi bor i idag var från början farmor och farfars sommarstuga. Sedan bodde mina föräldrar här och nu är det jag och min familj som har tagit över. Det känns fint att få förvalta och jobba vidare med den trädgård som mina farföräldrar och föräldrar påbörjat.

bukett

Av Joakim Djurberg

 

Populärt just nu