Bladverket träffar Fru Trädgårdsodling

Bladverket träffar Fru Trädgårdsodling

Berätta lite om dig själv.

Jag heter Patricia och är 45 år, bor i Stockholm i en villa med min man och våra två barn. Jag jobbar i trädgårdsbranschen och är hobbyodlare.

Patricia

Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

När jag var liten så följde jag alltid med min mormor & morfar i Portugal till deras ställe på landet. Där hjälpte jag till med potatisskördar och sprutning av bönor. Min morfar hade alltid så underbart fina tomater, men framförallt saftiga och goda. Jag åt aldrig godis som liten, utan jag ville alltid ha en av morfars tomater att tugga på. Där någonstans satte sig odlingsroten i mig. När jag sedan skaffade hus som vuxen ville jag att mina barn skulle få uppleva samma grönsakslycka, så där och då bestämde jag mig för att satsa 100 % på odlingen.

Nu behöver jag min trädgård och odlingen för återhämtning och egen tid. Dethär är min passion, att få ha jord mellan fingrarna och se allt jag odlar växa upp.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

Jag är stolt över hur jag byggt upp min köksträdgård med alla pallkragar, mina växthus och mina rabatter. Med tanke på att när vi flyttade in så fanns det ingenting ute i trädgården. En gräsmatta, några fruktträd och två krusbärsbuskar. De som bodde där innan hade två stora hundar, så jag har byggt upp allt under dessa alla år. Nu har jag 23 dubbla pallkragar, ett mindre växthus & ett miniväxthus, samt flertal olika bärbuskar.

Patricias växthus

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

2024 ska bli örternas & bönornas år hos mig. Varje år trycker jag lite extra på en eller två saker. Förra året var det kål. Men i år ska jag odla massor med olika sorters färska örter för att sedan torka, och prova en massa olika sorter bönor. Både brytbönor och kokbönor. Låga, höga & klättrande.

Tomater ligger dig lite extra nära, hur många sorter tänker du odla i år?

Ja, tomater kan man aldrig ha för många utav. Jag tror att jag kommer hålla mig till 12-15 olika sorter. Jag försöker numera begränsa mig en del.

Vilka tomatsorter får jag inte missa att odla i år? Har du några favoriter?

Jo, men jag tycker om bifftomater, gul Brandywine är en favorit, men såklart också körsbärstomaten Black Cherry och Dwarftomaten Confetti. Jag har fått dille på gula tomater av någon anledning.

Din fröpärm, hur många sorter innehållet den och hur länge räcker det med endast en pärm?

Oj, ja jag har olika fröpärmar till mina fröpåsar, tre stycken som jag delar upp i kategorier. Där blandas alla möjliga sorters fröer. Men 99 % är grönsaksfröer. Jag ska prova lite nya blomfröer från Claus Dalby i år, det ska bli kul.

Patricias växthus

Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

För 3 år sedan så var det enbart grönsaker som gällde. Nu sår jag även lite blommor också. Tycker om att prova nya varje år. Samt att jag börjat sätta lite dahlior också, har hoppat på den vågen lite mer.

Hur ser du på framtiden för trädgårdsskötsel, och har du några spännande projekt på gång?

Jag skulle vilja få in en liten damm i min trädgård. Men det är ett projekt som bara finns i tanken. Så det kanske blir något med det framöver. Samt att jag gärna vill bygga ett litet växthus av gamla fönster.

växthus

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Instagram är absolut ett av mina största inspirationskällor. Jag följer många som inspirerar såsom Farbror grön, Sara Bäckmo & Claus Dalby och många många fler.

Vill ni veta mer om mig och min odling så finns jag på @Fru_Trädgårdsodling

 Av Joakim Djurberg

Populärt just nu