Bladverket träffar Bland Blommor & Glashus

Bladverket träffar Bland Blommor & Glashus

Berätta lite om dig själv

Jag heter Julia och är 49 år. Jag bor i en villa  på västkusten och tillsammans med min man har vi två vuxna döttrar. Mina stora intressen är trädgård och odling, inredning, färgsättningar och att skapa. Så att odla mina egna blommor och att sedan få sätta ihop mina egna buketter i olika former och färgskalor är ren lycka.

Hur började ditt intresse för odling och trädgård och vad är det som driver din passion?

Mitt växt och odlarintresse har funnits sedan barnsben och jag är uppväxt med föräldrar som älskade att odla. Trädgården var full i grönsaker, blommor och växter utav alla de slag och att gå ut i landet eller till växthuset för att hämta egenodlade grönsaker kändes lyxigt. Vi barn fick alltid en liten plätt var att odla på och att följa med mor och far till plantskolan var bland det bästa jag visste. Jag hade även egna blommor i trädgården när jag var liten och jag kommer ihåg att jag kallade en för honungsblomman ( kommer inte ihåg vilken sort det var) men det var alltid massa bin runt den och jag tyckte den luktade honung.

Min dröm var alltid att ha ett eget växthus och drömmen blev sann 2021.
Jag satt länge och skissade på hur jag skulle ha det och förberedde såklart i god tid med hur allt skulle se ut. Ett växthus kantat med blommor runt om skulle det vara, därav namnet på instagram: Blandblommorochglashus, kontot jag startade upp i samband med växthusbygget.

Min passion kan summeras som:  Jag älskar att så allt från grund och och se hur allt växer och gror och snittblommor är numera ett måste hos mig.

Kan du berätta om ett trädgårdsprojekt som du är särskilt stolt över?

En liten sittplats i vårt berg, där ligger solen alltid på som längst och jag kan se ner över min blommande trädgård 🌸

Under 2024, vilka växter ser du mest fram emot att odla?

Att dahlian står högt i kurs hos mig är nog inte svårt att förstå med tanke på alla bilder i mitt flöde. Och att få se alla nya sorter i sommar är något jag ser otroligt mycket framemot.

Dahlior ligger dig lite extra nära, hur många sorter tänker du odla i år?

Jag kommer att ha lite över 100 olika sorters dahlior i olika former och färger.
Och jag sitter fortfarande och skissar på hur de ska placeras i landet. De måste ju matcha varandra därute med och inte bara i vas och bukett
.


Vad är det du gör annorlunda idag jämför med för 3 år sedan och varför?

För tre år sedan startade allt. Flickorna började bli stora och det fanns mer tid för mina intressen. Växthuset beställdes och kom på plats och snittblomsodlingen startades upp.

Hur ser du på framtiden för din trädgård, och har du några spännande projekt på gång?

Jag kommer att fortsätta med mina grönsaker och blommor och jag håller i nuläget på att utöka mina blomsterbäddar. Virke ska inhandlas och nya portaler ska byggas, där klematisen summersnow ska gå rama in en liten entré till en ny sittplats. En liten vattenspegel ska få komma på plats och lite nya perenner ska planteras.

Vilka personer, böcker eller resurser har inspirerat dig mest i ditt trädgårdsarbete?

Det är bla Karl Fredrik, Ulrika Grönlund och sedan finner jag massa härlig inspiration bland mina instagramvänner.

Vem skulle du vilja att jag intervjuer som nästa person?

@hedasanglagard

Om man vill följa dig i sociala medier, var hittar man dig?

Du kan följa mig på Instagram @blandblommorochglashus

 

 Av Joakim Djurberg

Populärt just nu