Aphids

Bladlöss: fara för växter och naturliga bekämpningsmetoder

Bladlössen, även kända som Aphidoidea, gör sitt klara intåg och orsakar stor skada till våra skattade växter. Dessa ter sig själva livets kraft genom att suga ur nödvändig näring. Bladlössen har en mängd olika färger, från genomskinligt till svart, beroende på sortens egenskaper. Dock är de gröna och svarta bladlusen mest dominerande.

Dessa insekter producerar ett enzym som orsakar att växtbladen krullar ihop sig. Inuti detta krökta bo kan man skymta hur de små varelserna rör sig fritt. Men det finns nackdelar med dessa krökta blad, eftersom de blir mer mottagliga för olika svampsjukdomar.

En intressant detalj är att vissa bladlöss föds med vingar, ett naturens trick för att främja fortplantning och förflyttning mellan växterna. Ett ständigt bekymmer för varje trädgårdsmästare.

Att bekämpa bladlöss kan vara en utmaning. Användning av icke-naturliga bekämpningsmedel kan ofta resultera i en sämre biologisk mångfald då även andra nyttoinsekter blir offer. Därför är det lika viktigt att veta hur man på ett naturligt sätt kan bli av med dessa skadedjur.

Här finns några metoder att tillämpa på egen hand: Krossning, blandning av egen såplösning för sprejning, biologisk bekämpning genom att introducera parasitsteklar och gallmyggor till trädgården samt enkel vattning.

Genom att ständigt ta hand om sina växter minskar risken för att attackeras av bladlöss. Vattning och gödsling av växterna enligt deras behov samt regelbunden kontroll är nyckeln till att få en hälsosam och fräsch trädgård, fri från skadedjur.

Att vara drabbad av bladlöss kan tyckas vara en del av att äga en trädgård, men genom att aktivt söka och förebygga ett angrepp kan man vara ett steg före i kampen mot dessa skadedjur. Lycka till!

Populärt just nu