geraniums

Att skaffa och ta hand om pelargonsticklingar

Pelargoner är en utmärkt blomval för både expertodlare och nybörjare. Dessutom erbjuder de charm med sina livliga färger och olika sorter. Att ta en pelargonstickling och se den utvecklas till en fullväxt, blommande pelargon kan vara en mycket tillfredsställande upplevelse. Pelargoner är också utmärkt tåliga och kan ofta överleva även om deras odlare kanske är i nybörjarstadiet.

Att köpa pelargonsticklingar och uppföra dem själv är oftast lättare än många tror. Det finns ett rikt utbud av olika varianter och färger av pelargoner, vilket gör det lätt att hitta favoriter. En mängd av dessa sticklingar börjar säljas i slutet av mars till början av april.

När du planterar dina pelargonsticklingar är det bäst att använda plant- eller krukväxtjord, gärna med lite grövre struktur. Tropiskt finkornig jord kan blandas ut med exempel lecakulor. Var noga med att inte översvämma sticklingarna och låt aldrig vatten stå kvar på fatet eller i ytterkrukan.

För att dina pelargonplantor ska bli fina, kraftiga och välförgrenade måste du plocka bort tusenskönor under de första 4-8 veckorna efter plantering och toppa sticklingarna. Också, när pelargonkrukan är fylld med rötter behöver den planteras om. En planteringsprocess som kanskemåste upprepas flera gångar och öka en krukstorlek varje gång.

Ge pelargonplantorna näring varje vecka under sommaren genom att använda någon flytande näringslösning. Dock var försiktig med övervattning då det kan orsaka syrebrist och leda till rot eller svampsjukdomar. Dessutom är det viktigt att vara uppmärksam på insektsangrepp och behandla de snabbt för att förhindra att plantan försvagas eller sprider smittan.

Många pelargonsorter kan övervintra. Den ideal temperatur att övervintra pelargoner är vid 5-8 °C och ljust. Under vila ska pelargonplantor inte gödslas och bara vattnas lite, men se till att de inte torkar ut helt.

För att få information om nyheter i odlarvärlden och lär dig om nya odlingsmetoder kan det vara bra att följa olika källor som erbjuder denna typ av information.

Populärt just nu