Att så i juli - Flora Mea

Att så i juli

Mitten, slutet av juli är en bra tid att ta nya tag i odlingarna. Har man bara möjlighet att hålla sådden fuktig växer det så det knakar. Det finns en hel del som trivs och hinner bli skördeklart.
Tomma ytor efter uppätna grönsaker fyller naturen snabbt igen med ogräs, bättre då att utnyttja jorden till nya sådder. Bort med gammal trött sallat och förvuxna rädisor.
Fröfirmorna brukar dessutom ha rea under sommaren och det finns pengar att tjäna.

Har man möjlighet att sätta ut förgrodda plantor finns ytterligare ett par veckor att vinna annars fungerar direktsådd utmärkt.

Börja med att rensa bort ogräs och grönsaker som är vissna eller vuxit sig för stora. Luckra jorden, gödsla och vattna igenom.

Morötter kan sås året runt, men frösådder kräver att man kan hålla jorden fuktig tills de grott. Välj sommarmorötter som växer lite fortare än de som är avsedda för vinterförvaring och börja skördegallra utsökta små primörer efter ca 6 veckor.
Täck gärna med fiberduk som driver på lite extra och skyddar från morotsflugan.

Rödbetor är också utmärkta för sommarsådd och kan skördegallras efter drygt en månad, även här finns det sommarsorter som växer lite snabbare. De kan nästan ätas som godis, lättkokade med en sked flytande honung.

När frosten närmar sig nångång i oktober växer rotsakerna inte mer men de mår bra av att stå kvar i jorden så länge det går att gräva i marken. I södra Sverige brukar det röra sig om fram till jul. Bädda in dem i två decimeter löv innan kylan kommer så klarar de sig extra bra.

Kålväxter som svartkål och grönkål trivs extra bra när klimatet blir lite svalare och svartkålen blir till och med godare efter några nätters frostnyp. Täck med fiberväv när de kommit upp lite grand som skydd mot kaniner, harar och rådjur. I gynnsamma odlingszoner kan kålen övervintra. Vi andra får slutskörda innan jul.

Rädisorna brukar trivas fantastiskt i julivärme om de samtidigt får jämn fuktighet. Man kan till och med så en omgång i mitten av juli och en omgång i slutet för extra lång skörd.

De asiatiska kålsorterna Tatsoi och pak choi växer otroligt snabbt och blir skördeklara på ett par månader. Kan användas både som sallat och wokgrönsaker och ger mycket mat.

Ärtväxter odlas med fördel som skott året runt. De flesta ärtor och bönor passar bra till skott, även gula ärtor och bondbönor. Blötlägg ett dygn före sådd och så tätt med nån centimeters mellanrum, gärna bredsådd. Klipp av topparna när plantorna fått 4-6 blad, använd i sallad och som tillbehör i matlagningen. Bondbönor kan skördas två gånger.

Salladslök sås året runt och gärna i juli. Tål lite grand kyla men täck gärna med fiberväv i september. Skördas så länge jorden inte är frusen. Övervintrar gynnsamma vintrar i södra Sverige.

- ANETTE BRUNSELL

Populärt just nu