Är det för sent att odla chili i Mars? - Flora Mea

Är det för sent att odla chili i Mars?

Även om det är lite sent i mars, är det fortfarande fullt möjligt att så chili och få en riklig skörd under sommaren. Här är några tips för att odla chili sent i mars.

  1. Välj lämpliga chilisorter

Chilisorterna som passar bäst för odling sent i mars är de som har kortare tillväxttid, så att de hinner mogna innan hösten. Sorter som cayenne, jalapeño, habanero och paprika är bra val. Tänk också på att välja sorter som trivs i det svenska klimatet och som inte behöver för mycket värme för att gro.

  1. Förbered jorden

Det är viktigt att ha en väldränerad jord med hög näringshalt för att chiliplantorna ska trivas. Om du ska odla i en trädgård kan du gräva upp jorden och blanda i kompost och eventuellt sand för att förbättra dräneringen. Om du ska odla i kruka kan du använda en blandning av färdigblandad chili- eller grönsaksjord och kompost.

  1. Så fröna

Så chilifröna i små krukor eller såll. Täck fröna med jord och vattna dem försiktigt. Placera krukorna eller sållarna på en varm plats där temperaturen är mellan 20-25 grader Celsius. Du kan täcka krukorna eller sållarna med plastfolie för att hålla fukten kvar och skapa en fuktig och varm miljö för fröna att gro.

  1. Skötsel

Chiliplantor behöver regelbunden bevattning och näring för att växa och utvecklas. När plantorna har börjat växa och har bildat de första riktiga bladen kan du börja ge dem flytande gödsel varannan vecka. Du kan också toppa plantorna efter att de har bildat två till tre par blad för att främja en buskig tillväxt.

  1. Plantera om och härda plantorna

När plantorna har växt till sig och blivit större är det dags att plantera om dem i större krukor eller i trädgården. Om du planterar dem utomhus, se till att härda plantorna genom att gradvis vänja dem vid utomhusklimatet genom att placera dem utomhus några timmar varje dag under en vecka.

Med dessa tips kan du odla chili även om det är lite sent i mars. Se till att ge dina plantor rätt skötsel och de rätta förutsättningarna för att få en riklig skörd av härligt kryddiga chilifrukter under sommaren!

Populärt just nu