gardening

Aktiviteter i trädgården i augusti: från odling till skötsel

Augusti är en magisk månad ur ett trädgårdsperspektiv med dess doftande dagg i gräs, varma dagar och mängder av bär, fruits, lökar och knölar att skörda, samt sommarblommor och perenner som fortfarande står i full blom. Inte att förglömma är hösthallon och svamp i skogen, prunkande äpplen och köksträdgården, som alla blomstrar i takt med att sensommaren gör sitt intåg. Augusti är även till för skötsel av trädgården.

Den tidigare torkan från högsommaren ersätts av kortare nätter som gör att växter mognar och växer snabbt. Dessutom kan det vara skönt att returnera från semester och återigen få tid att ta hand om trädgården utan att oroas över vattning eller torka. Det lämpliga klimatet under sensommaren och tidiga hösten gör det dessutom till ett perfekt tid att plantera.

Perenner, buskar, lökar, träd och mer kan planteras under denna del av året. Ett tips kan dock vara att sätta olika sorters lökar tillsammans för att uppnå en lång blomningsperiod när de avlöser varandra. Ett annat tips är att plantera perenner runt om lökarna, så blasten från lökarna döljs när perennerna börjar komma upp.

En sensommaraktivitet kan vara att byta ut några sommarhallon mot hösthallon i hallonhäcken. Hösthallonen bidrar med enorma hallon och förlänger skördetiden till oktober i de lägre zonerna.

Att planera för det nya trädgårdsåret kan ske genom att dela vårblommande perenner, så gräsmatta och så fröer på sensommaren som fingerborgsblomma, jättevallmo, akleja, prästkrage samt malva m.fl. Dessutom kan grönsaker som spenat, ruccola, rädisa och asiatisk kål sås, vilket ger en god grund för nästa års köksträdgård.

Populärt just nu