10 grönsaker att så för en nybörjare

10 grönsaker att så för en nybörjare

Att börja odla sina egna grönsaker kan kännas som ett stort steg. Kanske drömmer du om en egen köksträdgård som svämmar över av saftiga tomater, krispiga salladsblad och solvarma morötter. Men var börjar man? Som nybörjare i odlingsvärlden finns det några grönsaker som är lite enklare att börja med, som ger goda chanser till framgång och som kan tända en livslång passion för odling. Här är tio grönsaker som är perfekta för dig som är nybörjare, inspirerade av Sara Bäckmos filosofi om glädjen och enkelheten i odling.

1. Sallad

Sallad är inte bara enkelt att odla, det är också snabbvuxet och kan skördas flera gånger under säsongen. Du kan så direkt på friland när jorden börjat värma upp eller i krukor på balkongen. Sallad trivs i både sol och halvskugga.

2. Rädisor

Rädisor är kanske de enklaste av alla grönsaker att odla. De går från frö till skörd på bara några veckor och kräver minimalt med skötsel. Perfekt för den otålige nybörjaren!

3. Ärtor

Ärtor är tacksamma för nybörjaren och ger riklig skörd. De behöver stöd för att klättra på, men annars är de ganska lättskötta. Dessutom förbättrar de jordens kvalitet genom att binda kväve.

4. Morötter

Morötter kräver lite tålamod och en väldränerad jord, men är annars enkla att odla. Att dra upp sina egna morötter ur jorden är en av de stora glädjeämnen med att odla.

5. Tomater

Tomater kräver lite mer uppmärksamhet än vissa andra grönsaker på denna lista, men deras rika smak och mångsidighet gör dem väl värda ansträngningen. Börja med att odla dem i krukor eller växthus för bästa resultat.

6. Grönkål

Grönkål är inte bara nyttigt, det är också robust och kan växa under en stor del av året. Det är en utmärkt grönsak för nybörjaren som vill ha skörd även under kallare månader.

7. Zucchini

Zucchini är en annan grönsak som ger rikligt och kan skördas under lång tid. En enda planta kan producera massor av frukt, så plantera inte för många!

8. Potatis

Potatis är nästan löjligt enkel att odla. Plantera en potatis och du får många fler. Det är en spännande process att "gräva guld" när skörden ska upp ur jorden.

9. Lök

Att odla lök från sättlök är mycket enkelt och kräver knappast någon skötsel alls. Dessutom kan lök förvaras länge efter skörd, vilket ger egenodlad smakrikedom långt in på vintern.

10. Spenat

Spenat är snabbvuxet och kan sås tidigt på säsongen för en tidig skörd. Det är också möjligt att så spenat på hösten för skörd nästa vår. Spenat trivs i kyligare klimat och kan ge skörd flera gånger.

 

Populärt just nu